Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ένα παίγνιο που δεν μπορεί να χαθεί

Η τελική σκηνή της ταινίας Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος με τον Κλιντ Ίστγουντ μας προσφέρει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της θεωρίας παιγνίων.

Τρεις οπλισμένοι και δεινοί σκοπευτές βρίσκονται στις κορυφές ενός τριγώνου ενώ στο κέντρο βρίσκεται ένας βράχος, στον οποίο ο Κλιντ υποτίθεται ότι έχει τοποθετήσει ένα μήνυμα για το που βρίσκονται τα χρήματα που θέλουν και οι τρείς. Έχει όμως γράψει τη σωστή απάντηση; Οι άλλοι δύο αξιολογώντας την κατάσταση φτάνουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη, αλλά επίσης δεν μπορούν να τον πυροβολήσουν μιας και μόνο αυτός ξέρει το που βρίσκονται τα χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι (κατ' αρχήν τουλάχιστον) πρέπει να πυροβολήσουν ο ένας τον άλλον. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι ο Κλιντ έχει δώσει στον ένα άδειο όπλο. Έτσι ο Κλιντ μπορεί να τον αγνοήσει και να προσπαθήσει να σκοτώσει αυτόν με το γεμάτο όπλο.

Ο τύπος με το άδειο όπλο πυροβολεί τον τύπο με το γεμάτο. Ο Κλιντ πυροβολεί τον τύπο με το γεμάτο όπλο. Το παιχνίδι τελείωσε και ο Κλιντ παίρνει τα χρήματα. Η έκβαση του παιγνίου είχε αποφασιστεί πριν αυτό αρχίσει.

Ο Κλιντ δημιουργεί μια κατάσταση όπου ο καθένας αξιολογεί τις πιθανές κινήσεις, αλλά στην πραγματικότητα έχει κερδίσει το παιχνίδι πριν καν αυτό αρχίσει. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπων που παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις με βάση τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου