Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Και τα μάτια … μιλάνε


Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται – όχι όταν κοιτούν διάφορα αντικείμενα γύρω τους, αλλά όταν στρέφονται στο νου τους για να θυμηθούν ή να καταλάβουν κάτι ή για να πάρουν μια απόφαση – κινούν τα μάτια τους. Οι κινήσεις των ματιών συνδέονται με το νευρικό μας σύστημα. Δείχνουν πως σκέφτεται κάποιος, με ποια μορφή παρουσιάζονται οι σκέψεις στον εγκέφαλο – με εικόνες, ήχους, λέξεις ή αισθήματα.

Είναι πολύ απλό: όταν τα μάτια των ανθρώπων πηγαίνουν τα πάνω, οραματίζονται. Οι πλάγιες κινήσεις δείχνουν ότι εκείνη τη στιγμή λειτουργούν ακουστικά· ακούν λέξεις, μουσική, ίσως άλλους ήχους, αν και το πιθανότερο είναι ότι ακούν λέξεις. Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν κάτω και αριστερά, έχουν κάποια συζήτηση με τον εαυτό τους ή το πιθανότερο, διαφωνία ("Καν’ το – Μην το κάνεις". "Βάλ’ το στα πόδια! – Μείνε στη θέση σου και αγωνίσου!"). Όταν κοιτάζουν κάτω και δεξιά, σημαίνει ότι έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους.

Μπορείς να μάθεις πώς να "χαρτογραφείς" ένα πρόσωπο για να αντιλαμβάνεσαι το δρόμο που παίρνουν οι σκέψεις κάποιου, και ύστερα να πας μαζί του προς αυτή την κατεύθυνση, ακολουθώντας το ίδιο αισθητηριακό μονοπάτι με το δικό του. 

Το διάγραμμα δείχνει τις κινήσεις των ματιών, όταν κοιτάμε κατά πρόσωπο κάποιον άλλο. Τα πρότυπα αυτά συχνά αντιστρέφονται στους αριστερόχειρες.


Αν τα μάτια του πηγαίνουν συνεχώς προς τα πάνω, ξέρεις ότι φτιάχνουν εικόνες, και μπορείς να τραβήξεις το ενδιαφέρον του χρησιμοποιώντας οπτική γλώσσα.

Αν τα μάτια του κινούνται προς τα πάνω και στα δεξιά του, σημαίνει ότι ο άνθρωπος φαντάζεται κάτι, μια σκηνή, ένα όραμα: κατασκευάζει μια εικόνα.

Μάτια που κινούνται προς τα πάνω και αριστερά δείχνουν ότι το άτομο θυμάται μια εικόνα, ένα οπτικό γεγονός, κάτι που έχει ξαναδεί.

Τα μάτια που κινούνται προς τα δεξιά υποδηλώνουν μια ακουστική παράσταση που κατασκευάζεται· το άτομο σκέφτεται τι να πει ή ίσως να συνθέσει μια μελωδία. 

Μάτια προς τα αριστερά σημαίνουν ακουστικές αναμνήσεις – κάτι που είπε κάποιος, η θύμηση μιας φωνής, ένα αγαπημένο τραγούδι …

Οι διεσταλμένες κόρες σημαίνουν ονειροπόληση.


(Η Δυναμική της Επιτυχίας, 2000, σελ. 71-75)

*

Στο τέταρτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Dexter υπάρχει μια χαρακτηριστική σκηνή όπου ο πατέρας του Dexter, Χάρι, που είναι αστυνομικός, τον συμβουλεύει (Ο Dexter βρίσκεται σε παιδική ακόμα ηλικία) πώς να παραπλανήσει τον ανακριτή του και να μην αποκαλυφθεί ο πραγματικός εαυτός του:

Χάρι: Άκου, Ντέξτερ, ότι νομίζεις ότι είναι σωστό, είναι λάθος. Όταν σου κάνει μια ερώτηση, θέλω πρώτα να σκεφτείς την απάντηση σου και μετά να του πεις το ακριβώς αντίθετο, εντάξει;

Ανακριτής: Θυμώνεις όταν οι δάσκαλοί σου, σου λένε τι να κάνεις;

[O Ντέξτερ σκέφτεται την απάντησή του (γυρνάει τα μάτια του αριστερά και ελαφρά προς τα πάνω) και απαντά ακριβώς το αντίθετο όπως τον συμβούλευσε ο πατέρας του]

Ντέξτερ: Όχι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου