Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Χίτσκοκ: η αναίτια δολοφονία


Η ταινία Ο Βρόχος (Rope), γνωστή κι ως Η Θηλιά, είναι θρίλερ δωματίου παραγωγής 1948, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η ταινία είναι βασισμένη σε θεατρικό έργο που έγραψε το1929 ο Πάτρικ Χάμιλτον […] Πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη ταινία του Χίτσκοκ.

Ο Μπράντον και ο Φίλιπ είναι δυο νέοι που μοιράζονται ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Οι δυο τους θεωρούν τον πρώην συμμαθητή τους Ντέιβιντ Κέντλεϊ νοητικά κατώτερο κι αποφασίζουν να τον σκοτώσουν. Καλούν λοιπόν τον Ντέιβιντ στο διαμέρισμα τον στραγγαλίζουν με ένα σχοινί και τοποθετούν το σώμα του σε ένα μπαούλο. Έπειτα αποφασίζουν να οργανώσουν ένα μικρό πάρτι, προκειμένου να αποδείξουν την υπεροχή του εγκλήματός τους. Οι καλεσμένοι πρόκειται να είναι ο πατέρας, η θεία κι η κοπέλα του Ντέιβιντ, καθώς κι ο Ρούπερτ (Τζέιμς Στιούαρτ), πρώην καθηγητής τους.

Το φαινόμενο, που με τον τρόπο του μελετάει εδώ ο Χίτσκοκ, είναι η αναίτια δολοφονία […] Ο Μπράντον και ο Τσαρλς δεν είναι αλήτες. Ούτε φιλόσοφοι, παρ’ όλο που στο κολέγιο διδάσκονται φιλοσοφία από τον Ρούπερτ που πρεσβεύει πως υπάρχουν άνθρωποι «ανώτεροι» και άνθρωποι «κατώτεροι» και ότι «ο φόνος είναι ή θα ’πρεπε να είναι τέχνη» […]:


Όμως, ούτε ο καθηγητής ούτε ο Νίτσε, απόψεις παραλλαγμένες του οποίου απηχεί ο καθηγητής, διδάσκουν πώς οι «ανώτεροι» μπορούν να σκοτώνουν τους «κατώτερους» […]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου