Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Κέρδος


Το κέρδος είναι αυτό που απομένει και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε

Είναι αυτό που μένει όταν πια έχουμε εισπράξει από τις πωλήσεις και έχουμε εκταμιεύσει τα έξοδα. Ένα σημαντικό μέρος αυτού του ακαθάριστου κέρδους παραμένει στην επιχείρηση προκειμένου να αντισταθμίσει τις φθορές των μηχανημάτων και αποτελεί χορήγηση για τις αποσβέσεις. Ένα δεύτερο μέρος βρίσκεται υπό μορφή μετρητών στο κλείσιμο των λογαριασμών της επιχείρησης για να εξοφληθούν τα μερίσματα. Βρίσκονται εδώ για να διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των μετόχων τους και να στείλουν θετικά μηνύματα στις αγορές. Ένα τρίτο μέρος φυλάσσεται και προτίθεται στη χορήγηση για τις αποσβέσεις. Αυτό το κέρδος που συσσωρεύεται με τον τρόπο αυτό, δηλαδή έξοδα αποσβέσεων + αποθεματικό, δημιουργεί την αποταμίευση της επιχείρησης. Επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις, να πουλάμε σε μια ευρεία κλίμακα, να έχουμε περισσότερα αποθέματα, να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις να διαφημιζόμαστε περισσότερο. … Συγχρόνως, συνιστά την εγγύηση που δίνονται στους οικονομικούς παράγοντες «για παν ενδεχόμενον» και επίσης αποτελεί δέσμευση για να συνεχίσουμε να κερδίζουμε χρήματα και να αμείβουμε τους μετόχους.

Το κέρδος αμείβει με αυτό τον τρόπο αποφάσεις ακόμα και στοιχήματα αν θέλουμε: αυτά του καλού προϊόντος, της καλής εκπαίδευσης, της καλής πρόσληψης, της καλής ευρεσιτεχνίας, της καλής τοποθέτησης, της καλής διαφήμισης, εν πάση περιπτώσει, των επιλογών που είναι καλύτερες από αυτές των άλλων επιχειρήσεων. Και ακόμα περισσότερο, μεγαλύτερο σε διάρκεια. Απαραίτητο για τη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης το κέρδος γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο στη διατήρησή του και πολύ περισσότερο στην αύξησή του, σε ένα περιβάλλον όλο και πιο ανταγωνιστικό.

Την ίδια στιγμή, αυτό το κέρδος είναι πάντα ύποπτο. Παίρνει στα μάτια κάποιων τη μορφή ενός ταχυδακτυλουργικού κόλπου, ενός μαγικού, μιας κλοπής (Προυντόν), μιας εκμετάλλευσης (Μαρξ), μιας αλλοτρίωσης (Μπουρντιέ). Τίποτε δεν μας εμποδίζει να αρχίσουμε τους λιβέλους. Ας αναγνωρίσουμε τουλάχιστον πως αυτή η «κλοπή» δεν είναι και τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί!

Jean - Paul Betbeze, Η οικονομία σε 100 λέξεις      

(ΤΟ ΒΗΜΑγνώση, 2007, σελ. 20-21)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου