Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το Μανιφέστο του Συντηρητισμού


Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady) είναι βρετανική βιογραφική ταινία, παραγωγής 2011, σε σκηνοθεσία της Φιλίντα Λόιντ.

Η ταινία εστιάζεται στην ανθρώπινη πλευρά της ηρωίδας της. Η ηλικιωμένη πλέον και χτυπημένη από Αλτσχάιμερ Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία υποδύεται η Μέριλ Στριπ, αναπολεί την πολιτική της σταδιοδρομία και θυμάται τα γεγονότα που τη στιγμάτισαν και τη διαμόρφωσαν καθώς και την επίδραση που είχε η καριέρα της στην προσωπική της ζωή.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί, αναπολεί την ομιλία ενός ηγετικού στελέχους των συντηρητικών που διαμόρφωσε το ιδεολογικό της πιστεύω:

Εμείς σ’ αυτό το νησί είμαστε δυνατοί. Είμαστε αυτοδύναμοι. Ο Ναπολέων μας ονόμασε έθνος καταστηματαρχών. Το εννοούσε ως προσβολή, αλλά για μένα είναι φιλοφρόνηση. Γι’ αυτό δεν μπόρεσε να μας νικήσει και γι’ αυτό κι ο Χίτλερ, δεν μπόρεσε να μας νικήσει.

Εμείς οι συντηρητικοί πιστεύουμε ότι πρέπει να δίνουμε στον κόσμοτην ελευθερία ναεκπληρώσουν το δυναμικό τους, ιδιαίτερα οι νέοι.

Δεν είναι καλό να υποκρινόμαστε ότι είμαστε όλοι ίσοι … δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ποτέ δεν ήμασταν και ποτέ δεν θα γίνουμε.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μαςνα φιλοδοξούν να πετύχουν περισσότερα από ότι εμείς … γιατί τα παιδιά μας σήμερα θα είναι οι ηγέτες του αύριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου