Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η «δίαιτα» του Σωκράτη

Άσκησε την ψυχή του και το σώμα σου με τέτοιο τρόπο ζωής που αν τον εφαρμόζει κάποιος, εφόσον δεν του συμβεί κάτι από το θεό, θα μπορούσε να ζει με θάρρος και σιγουριά και δε θα στερηθεί τόση δαπάνη για ένα τέτοιο τρόπο ζωής.

Διότι ήταν τόσο λιγοέξοδος, ώστε δεν ξέρω αν κάποιος εργάζεται τόσο λίγο, ώστε να μην παίρνει όσα ήταν αρκετά για το Σωκράτη. Διότι έτρωγε τόση τροφή, όση έτρωγε με ευχαρίστηση, και πήγαινε να φάει έτσι προετοιμασμένος, ώστε η επιθυμία της τροφής να του είναι το προσφάγι· κάθε ποτό του ήταν ευχάριστο, επειδή δεν έπινε, αν δε διψούσε.

Αν κάποτε καλεσμένος ήθελε να πάει σε δείπνο, αυτό που είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους περισσότερους, δηλαδή να προφυλαχθούν να μην παραγεμίσουν τα στομάχια τους, απ’ αυτό εκείνος προφυλαγόταν πολύ εύκολα. Σε όσους δεν μπορούσαν να το κάνουν συμβούλευε να προφυλάγονται από όσα φαγητά τους παρασύρουν να φαν, ενώ δεν πεινούν, και να πιουν, ενώ δεν διψούν – διότι έλεγε ότι αυτά είναι που βλάπτουν τα στομάχια, τα κεφάλια και τις ψυχές.

Και πειράζοντας έλεγε πως φαντάζονταν ότι και η Κίρκη μεταμόρφωνε γρήγορα τους ανθρώπους σε γουρούνια στρώνοντάς τους δείπνο με πολλά τέτοια φαγητά· ενώ ο Οδυσσέας, και επειδή τον συμβούλευσε ο Ερμής και επειδή και ο ίδιος ήταν συγκρατημένος και απόφευγε να παραγεμίσει το στομάχι του με τέτοια φαγητά, δεν μεταμορφώθηκε σε γουρούνι. Για τα θέματα αυτά τέτοια αστεία έκανε σοβαρολογώντας συγχρόνως.

ΞΕΝΟΦΩΝ, ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ, Βιβλίο Α, Κεφ. 3. 5-8

(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΡΟΣ, 2007)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου