Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Αληθινή αλλαγή και ηγεσία

Το Before Sunset είναι η δεύτερη ταινία της τριλογίας που ξεκίνησε με το Before Sunrise και έκλεισε με το Before Midnight. Οι ήρωες Τζέσι (Ίθαν Χοκ) και Σελίν (Ζιλί Ντελπί) έχουν μεγαλώσει κατά εννιά χρόνια, όπως και οι ηθοποιοί που τους υποδύονται. Έχουν ωριμάσει, και μαζί μ’ αυτούς ωρίμασε αυτή η ιδιαίτερη ιστορία αγάπης. Στην πρώτη ταινία είχαμε δυο πανευτυχείς νεαρούς, που γοήτευαν ο ένας τον άλλον με παθιασμένες συζητήσεις επί παντός επιστητού. Εδώ οι χαρακτήρες μας είναι, και πάλι, πολύ ευτυχισμένοι που συναντιούνται, όμως έχουν επιφυλάξεις και άμυνες – ιδίως η Σελίν. Είναι μεγαλύτεροι, πιο έμπειροι, και ταυτόχρονα πιο φοβισμένοι και διστακτικοί. Το πάθος και ο ιδεαλισμός της νιότης έχουν αντικατασταθεί με μια πιο ρεαλιστική ματιά για τον κόσμο και τη ζωή. Οι συζητήσεις τους είναι πιο σοβαρές. Μιλούν για δουλειές, περιβάλλον, πολιτική, για τα προβλήματα ενός γάμου, μοιράζονται τις σχέσεις που τους σημάδεψαν και τις εμπειρίες που τους διαμόρφωσαν. Και οι δύο έχουν κάνει σοβαρά λάθη, έχουν μετανιώσει για αποφάσεις, έχουν εγκαταλείψει όνειρα και φιλοδοξίες. Είναι πιο κυνικοί και πιο ειλικρινείς μεταξύ τους. 

Στο απόσπασμα που ακολουθεί η Σελίν αναπτύσσει τις σκέψεις της για το πώς συντελείται η αληθινή αλλαγή και την έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων από του πιο ικανούς να αλλάξουν τον κόσμο:

Σελίν: Στη δουλεία μου βλέπω μεγάλους ιδεολόγους … αυτοί θα γίνουν οι ηγέτες που θα αλλάξουν τον κόσμο. Τους αρέσει ο στόχος αλλά όχι η πορεία. Όμως η αληθινή αλλαγή γίνεται με μικρές καθημερινές πράξεις. Αυτό χαίρομαι στη δουλειά μου.

Τζέσι: Τι εννοείς;

Σελίν: Δούλευα σε οργανισμό που βοηθούσε κάτι μεξικάνικα χωριά. Τους ένοιαζε πως θα στείλουν … μολύβια στα επαρχιακά σχολεία. Δεν τους ένοιαζαν οι μεγάλες ιδέες, αλλά τα μολύβια! Βλέπω όσους αγωνίζονται και θλίβομαι γιατίοι πιο ικανοί και άξιοιγια να αλλάξουν τον κόσμοσυνήθως δεν έχουν τη στόφα του αληθινού ηγέτη. Δεν θέλουν μια υπέρογκη ανταμοιβή … ένα εφήμερο πρωτοσέλιδο. Τους αρέσει να βοηθάνε τους άλλους



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου