Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Η γυναίκα του Αρχιμήδη

Η κινηματογραφική ταινία "Pi", ή "π", αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Darren Aronofsky.

Ο Μαξ Κοέν (Sean Gullette), μια μαθηματική ιδιοφυία, πιστεύει πως τα πάντα στην ζωή μπορούν να εξηγηθούν μέσω μαθηματικών μοντέλων και αριθμών. Προσπαθεί να βρει το μοντέλο που διέπει την χρηματιστηριακή αγορά, όταν στο δρόμο μου εμφανίζονται μια εταιρεία, που θέλει αυτό το μοντέλο πρόβλεψης των μετοχών, και μια φανατική οργάνωση Εβραίων, που ασχολείται με την αριθμολογία και πιστεύει ότι το μυστικό του Θεού βρίσκεται σε μία λέξη. Ο Μαξ βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην εμμονή του να εξηγήσει το π και ο μόνος άνθρωπος που τον κρατά σε επαφή με την πραγματικότητα είναι ο πρώην καθηγητής του (Mark Margolis). 

Στο απόσπασμα που ακολουθεί παρακολουθούμε τον πρώην καθηγητή του να συμβουλεύει τον Μαξ, όταν αυτός έχει περιέλθει σε αδιέξοδο σχετικά με την έρευνά του, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Αρχιμήδη:

Θυμάσαι το Αρχιμήδη των Συρακουσών; Ο βασιλιάς ρώτησε τον Αρχιμήδη … αν το δώρο που είχε λάβει ήταν από ατόφιο χρυσάφι. Άλυτο πρόβλημα τότε. Βασάνιζε το μεγάλο Έλληνα μαθηματικό επί βδομάδες. Είχε αϋπνίες … και γυρνούσε στο κρεβάτι του επί πολλές νύχτες. Τελικά, η γυναίκα του που ήταν εξίσου κατάκοπη …και κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με μια μεγαλοφυΐα … τον έπεισε να κάνει ένα μπάνιο, να ξεκουραστεί. Όταν μπήκε στην μπανιέρα … ο Αρχιμήδης είδε ότι η στάθμη του νερού ανέβηκε. Εκτόπισμα. Ένας τρόπος υπολογισμού του όγκου. Άρα και υπολογισμού της πυκνότητας. Βάρος προς όγκο. Κι έτσι ο Αρχιμήδης έλυσε το πρόβλημα. Φώναξε «Εύρηκα» και ήταν τόσο ενθουσιασμένος ώστε βγήκε στο δρόμο γυμνός και έτρεξε στο παλάτι … για να ανακοινώσει την ανακάλυψή του.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας;

- Ότι υπάρχει λύση. 

- Λάθος! Η γυναίκα! Η γυναίκα σου θα σου πει ότι πρέπει να σταματήσεις. Πρέπει να κάνεις ένα μπάνιο, αλλιώς δεν θα βρεις τη λύση. Δεν θα υπάρχει τάξη, μόνο χάος. Πήγαινε σπίτι σου Μαξ και κάνε ένα μπάνιο.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου