Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η φιλοσοφία του απαισιόδοξου

Η τηλεοπτική σειρά True Detective με τους Matthew McConaughey (Ντεντέκτιβ Ραστ Κολ) και Woody Harrelson (Ντεντέκτιβ Martin Hart) είναι μια σειρά που, αν κρίνουμε από το πρώτο τουλάχιστον δείγμα, απαιτεί να επενδύσεις πάνω της χρόνο και να είσαι σε εγρήγορση κάθε λεπτό που την παρακολουθείς.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, ο McConaughey που ενσαρκώνει ένα βασανισμένο, λίγο παρανοϊκό και σχεδόν αλκοολικό αστυνομικό, αναπτύσσει στον συνεργάτη του, που είναι ένας τελείως τυπικός επαγγελματίας και οικογενειάρχης, τα φιλοσοφικά του πιστεύω:

Κοίτα, θεωρώ τον εαυτό μου ρεαλιστή, αλλά αν το θες από φιλοσοφική σκοπιά με θεωρώ πεσιμιστή (απαισιόδοξο). […]
Θεωρώ ότι η ανθρώπινη επίγνωση, είναι ένα τραγικό σφάλμα της Εξέλιξης. Έχουμε αποκτήσει υπερβολική αυτογνωσία.
Αποτελούμε έκφανση της φύσης αποκομμένοι όμως απ’ αυτήν. Η ίδια μας η ύπαρξη παραβιάζει τους νόμους της φύσης. […]
Είμαστε πλάσματα που πασχίζουμε μέσα σε μια ψευδαίσθηση ότι ο εαυτός μας, αυτή η συσσώρευση αισθητήριων εμπειριών και συναισθημάτων, είναι προγραμματισμένος με την απόλυτη σιγουριά ότι αποτελεί κάτι μοναδικό. Ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι απολύτως τίποτα. […]
Το πιο έντιμο πράγμα που θα πρέπει να κάνει το είδος μας, είναι… να απαρνηθεί τον προγραμματισμό του, να σταματήσει να αναπαράγεται και να οδεύσει προς τον αφανισμό. Μια ύστατη προσπάθεια, αγαπητοί μου συνάνθρωποι να απαλλάξουμε τον κόσμο από μια άνιση μεταχείριση.
 ---       Για πιο λόγο λοιπόν σηκώνεσαι κάθε πρωί απ’ το κρεβάτι;
Για να επαληθεύσω τα λεγόμενά μου, αλλά η πραγματική απάντηση είναι προφανώς ο προγραμματισμός μου, και η έλλειψη θάρρους για να αυτοκτονήσω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου