Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ο Κλοπιμαίος Θεός

Στην ταινία του Ρίντλει Σκοτ Ο Συνήγορος (The Counselor), πρωταγωνιστεί ο Μάικλ Φασμπέντερ στο ρόλο ενός δικηγόρου που τα βρίσκει δύσκολα όταν ανακατεύεται με τον κόσμο της διακίνησης ναρκωτικών. Συμμετέχουν επίσης οι Πενέλοπε Κρουζ, Κάμερον Ντίαζ, Χαβιέρ Μπαρδέμ και Μπραντ Πιτ.

Η ταινία, εκτός από σκηνές sex και βίας, μας χαρίζει και μερικούς ενδιαφέροντες διαλόγους. Σε έναν απ’ αυτούς, ο συνήγορος, που θέλει να αγοράσει ένα διαμάντι για την αγαπημένη του, ακούει τον Εβραίο ειδικό να του αναπτύσσει τις απόψεις του για τον κλεμμένο από τους δυτικούς Θεό των Ιουδαίων και τη φύση του Ήρωα στον αρχαίους πολιτισμούς των Ελλήνων και των Εβραίων:

Λοιπόν πώς να στο πω. Δεν υπάρχει πολιτισμός, όπως ο Σημιτικός, τότε. Και πριν από αυτό ήταν ο ελληνικός Πολιτισμός, και δεν θα υπάρξει άλλος ύστερα.
- Τολμηρή αξίωση αυτή.
Η καρδιά ενός πολιτισμού είναι να βρεθεί στη φύση του Ήρωα. Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος; Ποιος είναι αυτός ο σεβαστός; Στον κόσμο είναι ο πολεμιστής, αλλά στον Δυτικό κόσμο είναι ο άνθρωπος του Θεού. Από τον Μωυσή στον Χριστό. Ο Προφήτης, ο Μετανοών. Τέτοιος άνθρωπος ήταν ανήκουστος στους Έλληνες, αδιανόητος. Γιατί υπάρχει άνθρωπος του Θεού αλλά όχι άνθρωπος των θεών. Και αυτός ο Θεός είναι ο Θεός των Ιουδαίων, δεν υπάρχει άλλος Θεός. Το βλέπουμε και ως, πως το λένε… Κλοπιμαίος. Κλοπιμαίος στη Δύση. Πως κλέβεις έναν Θεό; Ο Εβραίος βλέπει τον βασανιστή του ντυμένο στα άμφια από τον δικό του αρχαίο πολιτισμό. Όλα έχουν μια περίεργη ομοιότητα. […] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου