Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο. Η αναγνώριση και η κατανόηση της θέσης, του συναισθήματος, των σκέψεων ή της κατάστασης κάποιου άλλου. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί την ενσυναίσθηση μπορεί να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί και να αισθανθεί αυτό που αισθάνεται ένα άλλο άτομο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, να κατανοήσει τη συμπεριφορά του και να αναγνωρίσει τα κίνητρά του. Να δει δηλαδή τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Για μια ικανότητα που, αν και όλοι διαθέτουμε, την αγνοούμε. Γι’ αυτό και παραμένει αναξιοποίητη. (Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ. Ένα πολύ διαφωτιστικό video εδώ)

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενσυναίσθησης από την αρχαιότητα αναφέρεται στο 12ο    επεισόδιο («Tome-wan») της δεύτερης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Hannibal:   

Όποτε αναφέρεται στην Ιλιάδα, ο Πάτροκλος διέπεται απ’ την ενσυναίσθησή του.
-Μεταμφιέστηκε σε Αχιλλέα, στο πεδίο της μάχης. Πέθανε για εκείνον φορώντας την πανοπλία του.
Πράγματι. Η απόκρυψη κι η αποκάλυψη ταυτότητας είναι συνηθισμένο μοτίβο στα Ελληνικά έπη.
-Όπως, οι δοκιμασμένες στη μάχη φιλίες.
Ο Αχιλλέας ευχήθηκε να πεθάνουν όλοι οι Έλληνες, ώστε εκείνος κι ο Πάτροκλος να κατακτήσουν μόνοι τους την Τροία. Χρειάστηκε θεϊκή παρέμβαση για να πεθάνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου