Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Όλοι είμαστε εν μέρει τυφλοί

Το Perception είναι μια αστυνομική σειρά διαλεύκανσης εγκλημάτων. Βασικός χαρακτήρας της σειράς είναι ο Doctor Daniel Pearce (Eric McCormack). Καθηγητής νευροεσπιστήμης που διαθέτει μερικές ιδιαίτερες ικανότητες (άριστη γνώση ανθρώπινης συμπεριφοράς, λειτουργίας ανθρώπινου εγκεφάλου, αναγνώριση μοτίβων, αναγνώριση υποσυνείδητων συναισθημάτων, ενώ πάσχει και από σχιζοφρένεια) που αξιοποιούνται από το FBI για την επίλυση διαφόρων ειδών εγκλημάτων.

Στο τρίτο επεισόδιο (Blindness) της δεύτερης σεζόν ο βοηθός του καθηγητή εξηγεί στους φοιτητές γιατί όλοι είμαστε εν μέρει τυφλοί:

Αν σας έλεγα ότι όλοι είστε εν μέρει, τυφλοί; Ότι τώρα νομίζετε πως βλέπετε τον κόσμο όπως είναι πραγματικά αλλά… στην πραγματικότητα κάτι χάνετε. Ισχύει αυτό.
Κάθε φορά που ανοίγουμε τα μάτια μας το φως πέφτει πάνω στην ίριδά μας. Τα νευρικά κύτταρα και οι φωτοϋποδοχείς, ερμηνεύουν το φως… στέλνουν την πληροφορία στον εγκέφαλο κι έτσι βλέπουμε.
Αλλά υπάρχει μια περιοχή στην ίριδά μας, που δεν υπάρχουν φωτοϋποδοχείς. Αυτή ονομάζεται σκότωμα, γνωστή ως «τυφλό σημείο». Όλοι το έχουμε.
Αν ισχύει αυτό, γιατί δεν προσέχουμε μια μαύρη περιοχή στο οπτικό μας πεδίο;
Ο λόγος που δεν προσέχετε το τυφλό σας σημείο… είναι επειδή ο εγκέφαλος σας μαντεύει τι πρέπει να υπάρχει εκεί… και αυτόματα «γεμίζει» το κενό. Μερικές φορές ξέρουμε τι θέλουμε να δούμε… κι ο νεοφλοιός μας μετατρέπει την ελπίδα σε μια «εικονική πραγματικότητα».
Αυτό σημαίνει, ότι ένα μέρος του κόσμου που βλέπουμε είναι μια παραίσθηση. Είναι τρομακτικό, αν σκεφτείτε πόσο ευάλωτους μας κάνει αυτό. Οπότε πως βρίσκουμε τα τυφλά σημεία μας; Πως θα δούμε την αλήθεια που βρίσκεται μπροστά στα πόδια μας;
Μπορείτε να αρχίσετε, απλά «ανοίγοντας» το μυαλό σας. Γιατί, όπως είπε ο Γάλλος φιλόσοφος Ανρί Μπερξόν… «Το μάτι βλέπει μόνο ότι είναι έτοιμο να κατανοήσει το μυαλό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου