Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια

Στη τηλεοπτική σειρά Lie to me ο χαρισματικός Dr. Lightman (Tim Roth) -που οι συνθήκες της ζωής του τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τη φυσιογνωμική, τη γλώσσα του σώματος και τις μικροεκφράσεις του προσώπου-, λειτουργεί ως ένας ανθρώπινος ανιχνευτής ψεύδους.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ο Dr. Lightman ανακρίνοντας έναν νεαρό μας δείχνει το πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος μας λέει ψέματα παρατηρώντας τις κινήσεις των ματιών του.

Στις δύο ερωτήσεις ο ανακρινόμενος διακόπτει την οπτική επαφή, στρέφοντας μάλιστα τα μάτια του αριστερά, από αυτόν που ρωτάει. Στην Τρίτη ερώτηση διατηρεί την οπτική επαφή του με τον ερωτώντα.



Αναλύοντας τις αντιδράσεις του ερωτώμενου ο Dr. Lightman εξηγεί ότι στις δύο πρώτες ερωτήσεις έκοψε την οπτική επαφή για να σκεφτεί και να απαντήσει αληθινά. Στην Τρίτη δεν διέκοψε την οπτική επαφή γιατί δεν προσπαθούσε να θυμηθεί. Έλεγε ψέματα. Στην παρατήρηση ότι οι περισσότεροι που λένε ψέματα αποφεύγουν την οπτική επαφή, ο Dr. Lightman επισημαίνει ότι αυτό είναι μύθος, και τονίζει ότι, συχνά έχουν μεγαλύτερη οπτική επαφή γιατί θέλουν να δουν αν πιστεύεις το ψέμα τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου