Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ο εγκεφαλικός πόλεμος για την αλήθεια

Το Perception είναι μια παραδοσιακή αστυνομική σειρά διαλεύκανσης εγκλημάτων. Πρωταγωνιστής είναι ο Dr. Daniel Pierce (Eric McCormack), ένας νευροεπιστήμονας και καθηγητής με πολύ ιδιαίτερα οπτική των πραγμάτων, […]

Στο τέταρτο επεισόδιο (Toxic) της δεύτερης σεζόν ο Dr. Pierce εξηγεί στους φοιτητές του τον πόλεμο μεταξύ του προσαγώγιου και του προμετωπιαίου φλοιού που διεξάγεται μέσα στον εγκέφαλό μας σχετικά με την αποκάλυψη της αλήθειας:

Ποιο είναι το πιο βαθύ και σκοτεινό σας μυστικό; Αυτό που δεν έχετε πει σε κανέναν. […] Αυτή τη στιγμή, διεξάγεται ένας πόλεμος μέσα στον εγκέφαλό σας. Η καλύτερη υπόθεση είναι ότι ο προσαγώγιος φλοιός… θέλει απεγνωσμένα να πείτε την αλήθεια. Αλλά ο προμετωπιαίος φλοιός σας… «ζωντανεύει» στις σκέψεις σας όσα κακά μπορεί να συμβούν, αν πείτε την αλήθεια. Αν κερδίσει ο προμετωπιαίος, ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες… ενώ αν κερδίσει ο προσαγώγιος φλοιός, τα επίπεδα αυτά κατεβαίνουν.
Λοιπόν, αν είναι βιολογικά πιο υγιές… να εξομολογούμαστε τα μυστικά τι είναι αυτό… στην ανθρώπινη φύση που μας κάνει να προσπαθούμε τόσο να τα κρύψουμε;

Ο Φρόιντ κάποτε είπε: «Κανείς θνητός δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό». «Αν τα χείλη του είναι βουβά, μιλάει με τα ακροδάκτυλά του». Η προδοσία ξεχειλίζει μέσα από κάθε πόρο του». Κάτι ήθελε να πει ο παλιός–καλός Σίγκμουντ. Αν και θέλουμε απεγνωσμένα να κρατήσουμε τα μυστικά μας… όσο πιο πολύ τα θάβουμε, τόσο πιο πολύ βγαίνουν στην επιφάνεια.

Η νευρολογία μας, μας εξωθεί… να τα αποκαλύψουμε. Κι αυτό είναι καλό. Γιατί η αποκάλυψη είναι καλή για το σώμα. Είναι καλή για τον εγκέφαλο. Ίσως και για την ψυχή… αν πιστεύεις σε τέτοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου