Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Η Θεωρία των Αποφάσεων

Στην τηλεοπτική σειρά "Numb3rs" ένας από τους δύο ήρωες, ο καθηγητής Τσάρλι Επς, είναι μαθηματικός. Μεγάλο μέρος της δράσης κινείται γύρω από τα μαθηματικά, καθώς ο Τσάρλι χρησιμοποιεί την επιστήμη και την τετράγωνη λογική του για να βοηθήσει τον μεγαλύτερο αδελφό του, Ντον, πράκτορα του FBI, στην ταυτοποίηση και στον εντοπισμό εγκληματιών.

Στο πρώτο επεισόδιο (Judgment Call) της δεύτερης σεζόν, για τη λύση του εγκλήματος, χρησιμοποιείται η «Θεωρία των Αποφάσεων»:

Η Θεωρία των Αποφάσεων ισχυρίζεται πως θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ίδια βασικά κριτήρια σε κάθε μας πράξη: Ρίσκο, Επιβράβευση, Συνέπεια και Βεβαιότητα.


Στη Θεωρία Αποφάσεων, οι επιλογές αξιολογούνται βάση ρίσκου και ανταμοιβής. Οι εταιρείες την χρησιμοποιούν για να ζυγίζουν τα επαγγελματικά τους σχέδια, τι προϊόντα να παράγουν, με ποιες άλλες εταιρείες να συνεργαστούν.
Όπως ένας κυνηγός που αναζητά φαγητό. Διαρκώς αξιολογεί το έδαφος, το διαθέσιμο θήραμα, και τους άλλους κυνηγούς- ανταγωνιστές… συγκρίνοντας την δική τους με τη δική του όρεξη, τη δική του δύναμη και τις δικές τους ανάγκες, μέχρις ότου πάρει αυτό που θεωρεί ως ιδανική απόφαση.
Εντούτοις, με την αντίστροφη θεωρία αποφάσεων… Λαμβάνεις τον ιδανικό στόχο, και αντιστρέφεις την διαδικασίαΜε άλλα λόγια, αρχίζεις από την τελική απόφαση […] και έπειτα, καθορίζεις ποιος […] είναι πιθανότερο… βάσει τάσης, ευκαιρίας να έχει πάρει την απόφαση αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου