Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η ουσία του Δρόμου των Σαμουράι

Ο Δρόμος του Σαμουράι βρίσκεται στον θάνατο. Όταν φτάνει στο δίλημμα ζωή ή θάνατος, υπάρχει μόνον η γρήγορη επιλογή του θανάτου. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Να είσαι αποφασισμένος και προχώρα. Η άποψη ότι το να πεθάνει κανείς χωρίς να έχει πετύχει τον σκοπό του, είναι σκυλίσιος θάνατος, είναι η επιπόλαιη στάση των διανοουμένων. Όταν κάποιος πιέζεται να επιλέξει ανάμεσα σε ζωή και θάνατο, δεν είναι ανάγκη να κερδίσει τον σκοπό του.

Όλοι θέλουμε να ζήσουμε. Και σε με μεγάλο βαθμό προσαρμόζουμε τη λογική μας σε αυτό που μας αρέσει. Αλλά το να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς να έχουμε πετύχει τον σκοπό μας, είναι δειλία. Αυτή είναι μια λεπτή, επικίνδυνη γραμμή. Το να πεθάνει κανείς χωρίς να έχει πετύχει τον σκοπό του είναι σκυλίσιος θάνατος και φανατισμός. Αλλά δεν υπάρχει ντροπή σ’ αυτό. Αυτή είναι η ουσία του Δρόμου του Σαμουράι

Αν μπορεί κάποιος, ησυχάζοντας την καρδιά του πρωί και βράδυ, να ζει σαν το σώμα του να ήταν ήδη νεκρό, κερδίζει την ελευθερία στον Δρόμο. Όλη του η ζωή θα είναι χωρίς ψόγο και θα πετύχει στην αποστολή του.

Yamamoto Tsunetomo, HAGAGURE: Ο Δρόμος των Σαμουράι
(Αλκίμαχον, 2002, σελ. 27)
 *
Ghost Dog: The Way of the Samurai. Μια ταινία του Jim Jarmusch με πρωταγωνιστή τον Forest Whitaker. Είναι δομημένη πάνω στο κείμενο ενός Γιαπωνέζου πολεμιστή του 18ου αιώνα, του Yamamoto Tsunetomo. Το «Ηagakure: The Book Of The Samurai» είναι ένα μικρό βιβλίο με αφορισμούς που χωρίζονται από ένα μικρό σύμβολο, δίνοντας ανάσες στο κείμενο.

Ένας μυστηριώδης επαγγελματίας δολοφόνος ακολουθεί κατά γράμμα τον αυστηρό κώδικα ενός αρχαίου κειμένου των Σαμουράι. Όταν ο προσωπικός κώδικας τιμής του προδίδεται από τη μαφιόζικη οικογένεια που του αναθέτει «δουλειές», εκείνος αντιδρά σύμφωνα με τον «Τρόπο των Σαμουράι».

Στην πρώτη σκηνή της ταινίας, ο πρωταγωνιστής διαβάζει τα αποσπάσματα του βιβλίου που αναφέρονται στην πεμπτουσία του δρόμου του Σαμουράι:

Ο τρόπος των Σαμουράι βασίζεται στο θάνατο. Πρέπει καθημερινά να συλλογίζονται το θάνατο. Κάθε μέρα, όταν το σώμα και ο νους είναι γαλήνια… πρέπει να συλλογίζονται ότι χάνουν τη ζωή τους από βέλη… τουφέκια, δόρατα και σπαθιά… ότι τους παρασύρουν αφρισμένα κύματα, τους καίνε φλόγες… τους χτυπά αστραπή και τους βρίσκει ο θάνατος σε σεισμό… ότι πέφτουν από γκρεμούς και πεθαίνουν από αρρώστια… ή τελούν το «σέπουκου» όταν πεθαίνει ο κύριός τους. Αυτή είναι η πεμπτουσία του τρόπου των Σαμουράι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου