Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ο πειρασμός του πλαστογράφου

Η υπόθεση της ταινίας του Τζουζέπε Τορνατόρε, «Το τέλειο χτύπημα» τοποθετείται στον κόσμο των δημοπρασιών πανάκριβων έργων Τέχνης ο οποίος ενίοτε, όπως εδώ, συνάδει με εκείνον της απάτης. Όσο αυστηρός, υποχόνδριος και απροσπέλαστος δείχνει ο Βέρτζιλ (Τζέφρεϊ Ρας), ένας δημοπράτης - σταρ, ερμητικά κλεισμένος στον εαυτό του, άλλο τόσο μπαγαπόντης είναι. Την ώρα ακριβώς των δημοπρασιών, σχεδιάζει κόλπα από τα οποία κερδίζει έργα πολύ μεγάλης αξίας σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν ριζικά στην ζωή του από την στιγμή που μια γυναίκα τον πλησιάζει προκειμένου να την βοηθήσει στην αξιολόγηση των αντικειμένων του σπιτιού της. Στο παρακάτω απόσπασμα ο Βέρτζιλ και η μυστηριώδης πελάτισσά του συζητούν για τον πειρασμό του πλαστογράφου:

Πελάτισσα: Ξέρεις κάτι; Σ’ ένα παλιό άρθρο σου που διάβασα στο διαδίκτυο … έλεγε: «Σε κάθε πλαστό κρύβεται πάντα κάτι το αυθεντικό». Τι εννοούσε;

Βέρτζιλ: Ότι αντιγράφοντας το έργο των άλλωνΟ πλαστογράφος δεν μπορεί να αντισταθεί στον … πειρασμό να βάλει κάτι δικό του. Συχνά είναι απλά μια λεπτομέρεια, χωρίς ενδιαφέρον, ένα απροσδόκητο χαρακτηριστικό … Έτσι καταλήγει ο ίδιος να προδίδεται αποκαλύπτοντας τη δική του ευαισθησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου