Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Για να μην βρεθείς μακριά από το στόχο σου

Ανάλογα με τη φύση τους, υπάρχουν άνθρωποι με γρήγορη αντίληψη και άλλοι που πρέπει να αποσυρθούν και να σκεφθούν τα πράγματα για κάποιον χρόνο. Αν το καλοεξετάσει κανείς, αν κάποιος σκέφτεται χωρίς εγωισμό και παραμένει πιστός στους τέσσερις όρκους των σαμουράι[1] των Nabeshima, θα προκύψει ανέλπιστη σοφία, άσχετα με τα ισχυρά και αδύναμα στοιχεία της φύσης του.

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να ξεκαθαρίζουν περίπλοκα ζητήματα εάν σκεφθούν σε βάθος, αλλά χρησιμοποιούν παράλογες σκέψεις και δεν καταλήγουν σε καλό, γιατί σκέφτονται με επίκεντρο το προσωπικό συμφέρον.

Ο άνθρωπος που δεν είναι συνετός, είναι δύσκολο να αλλάξει τις συνήθειες του, εξαιτίας του εγωισμού του. Όμως, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα ζήτημα, αν στην αρχή δεν το σκέφτεσαι, αν παραμείνεις με την καρδιά σου πιστός στους τέσσερις όρκους, αποκλείσεις το προσωπικό συμφέρον και κάνεις μια προσπάθεια, δεν θα βρεθείς μακριά από το στόχο σου.  


Επειδή κάνουμε τα περισσότερα πράγματα βασιζόμενοι μόνον στη δική μας κρίση γινόμαστε ιδιοτελείς, γυρνάμε την πλάτη μας στη λογική, και τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Αυτό, οι άλλοι το εκλαμβάνουν σαν άξιο περιφρόνησης, αδυναμία, αναποτελεσματικό και στενόμυαλο. Όταν κάποιος δεν είναι ικανός να επιδείξει πραγματική ευφυΐα, είναι καλό να συμβουλεύεται κάποιον με καλή κρίση. Ένας σύμβουλος θα πραγματώσει τον Δρόμο, όταν παίρνει μια απόφαση με ανιδιοτελή και ειλικρινή ευφυΐα, γιατί δεν εμπλέκεται προσωπικά. Αυτός ο τρόπος δράσης σίγουρα θα φανεί στους άλλους σαν γερά θεμελιωμένος. Είναι, για παράδειγμα, σαν ένα μεγάλο δέντρο με πολλές ρίζες. Η ευφυΐα ενός μόνον ανθρώπου είναι σαν ένα δέντρο που απλά είναι χωμένο στο έδαφος.

Yamamoto TsunetomoHAGAGUREΟ Δρόμος των Σαμουράι  

(Αλκίμαχον, 2002, σελ. 28-29)



[1] Οι τέσσερις όρκοι είναι:
Ø  Να είμαι χρήσιμος για τον αφέντη.
Ø  Να είμαι ευσεβής προς τους γονείς μου.
Ø  Να δείχνω μεγάλη συμπόνια, και να πράττω για το καλό της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου