Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Παίζει ο Θεός ζάρια;

Η ταινία «The Theory of Everything» βασίζεται στα απομνημονεύματα της πρώτης συζύγου του Στίβεν Χώκινγκ, Τζέιν Γουάιλντ. Αφηγείται την ιστορία του νεαρού Στίβεν, του έρωτά του με τη συμφοιτήτριά του Τζέιν, και όλα όσα ακολούθησαν τη διάγνωση που τον καθήλωσε για πάντα στην αναπηρική καρέκλα.

Στη σκηνή που ακολουθεί, το ζεύγος Χώκινγκ εξηγεί στον επισκέπτη του το αρχικό λάθος του μεγάλου επιστήμονα σχετικά με την δημιουργία του σύμπαντος:

Επισκέπτης: Η Τζέιν μου είπε ότι είχες ένα ωραίο θεώρημα… που αποδεικνύει ότι το σύμπαν έχει αρχή.
Στίβεν: Αυτή ήταν η διδακτορική μου διατριβή. Η νέα μου εργασία το διαψεύδει.
Επισκέπτης: Το διαψεύδει; Δεν πιστεύεις πια στη Δημιουργία;
Στίβεν: Το τι πιστεύει ο καθένας είναι άσχετο…
Τζέιν: Άσχετο με τη φυσική.
Επισκέπτης: Κατάλαβα.
Τζέιν: Ο Στίβεν έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Η νέα μεγάλη ιδέα είναι ότι το σύμπαν δεν έχει καθόλου όρια. Κανένα όριο, καμιά αρχή
Επισκέπτης: Και κανένα θεό. Κατάλαβα. Εγώ σκεπτόμουν… ότι είχες αποδείξει ότι το σύμπαν έχει μια αρχή και συνεπώς κι έναν Δημιουργό. Λάθος μου.
Στίβεν: Όχι… δικό μου.
Τζέιν: Ο Στίβεν ψάχνει μια απλή θεωρία που να εξηγεί όλες τις δυνάμεις του σύμπαντος. Επομένως ο Θεός πρέπει να πεθάνει. 
Επισκέπτης: Γιατί να πεθάνει ο Θεός; Δεν καταλαβαίνω.
Τζέιν: Οι μεγάλοι πυλώνες της φυσικής είναι: η Κβαντική Θεωρία... οι νόμοι που διέπουν τα μικρά σωματίδια, ηλεκτρόνια και τέτοια, και η Γενική Σχετικότητα. ... Αν ο κόσμος ήταν από πατάτες, θα ήταν εύκολο. Θα εντόπιζες μια συγκεκριμένη αρχή, όπως έκανε κάποτε και ο Στίβεν... μια στιγμή δημιουργίας. Αλληλούια, ο Θεός ζει. Αν συμπεριλάβεις και τα μπιζέλια στο μενού, τότε όλα γίνονται... 
Στίβεν: Πουτάνα όλα.
Τζέιν: Ναι, χαοτικά. Όλα γίνονται ένα απίστευτο χάλι. Ο Αϊνστάιν μισούσε τα μπιζέλια. Για την Κβαντική Θεωρία έλεγε: "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν."
Στίβεν: Φαίνεται ότι όχι μόνο παίζει ζάρια... αλλά τα πετά εκεί που δεν μπορούμε να τα βρούμε. 
Τζέιν: Ο Θεός επέστρεψε στον κατάλογο των επαπειλούμενων ειδών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου